wtorek, 17 października 2017

Projekt ,,Śliwkowe szkoły'' - w babcinej spiżarni

        Nasz region słynie z uprawy owoców:  jabłek, gruszek oraz śliwek, dlatego postanowiliśmy przygotować z nich pyszny kompocik. A wszystko z racji udziału w projekcie ,,Śliwkowe Szkoły''. Na warsztatach kulinarnych pt. ,,W babcinej spiżarni'', mieliśmy przyjemność gościć przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Łososiny Dolnej - Panią Zofię Sieradzką i Panią Zofię Jaśkiewicz. Zanim rozpoczęły się zajęcia, wraz z Paniami zatańczyliśmy w rytmie ,,owocowej piosenki'', następnie przystąpiliśmy do przygotowania kompotu na zimę. Obieranie jabłek i gruszek nie było dla nas nowością, dlatego poszło nam całkiem sprawnie. I tak pokrojone owoce powędrowały do słoików (trzeba też było dodać im odrobinę słodyczy). A kiedy wodą wypełniliśmy po brzegi słoiki, napięliśmy muskuły żeby je zakręcić ;) Teraz już nie możemy się doczekać, aż spróbujemy naszych przetworów. 






 
























































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz